Tradiční dubnová Otava

Otava a Vltava 25. – 26. dubna 2009

Po dlouhé zimě jsme se rozhodli sjet jako již tradičně Otavu. Protože to vždy nedopadlo tak, aby v Rejnštejně bylo vody tak akorát, měli jsme záložní plán – Vltavu z Borové Lady.

photo3544i.jpg photo3564i.jpg photo3599i.jpg photo3604i.jpg

V sobotu ráno jsme se Štěpánem naložili do auta dvě Vydry a vyrazili do Rejnštejna. Protože nám počasí přálo a stav vody v řece byl ideální, tak jsme se rozhodli zkusit štěstí výš proti proudu. Lodě jsme vyložili u kamenného mostu pod tábořištěm u Rejnštejna, asi na půl cesty na Čeňkovu pilu. Řeka se tvářila dost drsně, ale aby kajakáři okolo nám neříkali prďolo, tak jsme do lodí vlezli a kousek se svezli. To ale povím vám, dolu to byl tobogán. V lodích voda stoupala rychleji než o povodních a místo, kde jsme mohli zastavit a vylézt bylo v nedohlednu. Prostě super jízda. Než jsme se nadáli a z očí vymačkali vodu, vyplivlo nás to kousek nad Rejnštejnem.

photo3556i.jpg

Odtud dolů to už byla zívačka, ačkoli sem tam nějaký úsek taky stál za hřích. V kempu na Aníně jsme byli za chvilku. A protože slunko stálo ještě vysoko, tak jsme si úsek nad Rejnštejnem dali ještě jednou a na jedné peřeji pod skálou udělali pár obrázků.

photo3578t.jpg

Večer jsem přejeli do Borové Lady, kam za námi přijela Kamča s novou budoucí vodačkou Ilčou. Na Vltavě jako již tradičně moc vody neteklo, ale přeci jen jsme hodili lodě na vodu a pokusili se dojet co nejdál po proudu, leč lodičky sténaly sotva se jich nějaký kamínek dotkl, a že se jich dotýkalo mnoho. Na náhonu na mlýn jsme to drncání vzdali, sbalili saky paky a hurá zpět do studeného objetí Otavy.

Se zatěžkanými příděmi se nám i „zívačka z Rejnštejna“ zdála dostatečně dramatická, ale vody v řece teklo o poznání méně než den předtím, zato do lodí teklo citelně rychleji a nikoli jen přes borty. Vltava se na nich bohužel dost podepsala.

photo3618i.jpg

Kamča po projetí jedné z bezpočtu peřejí prohlásila, že už konečně ví, co je to mít vodu až za očima. Já se snažil svého nového háčka „trošičku“ šetřit, aby tato voda nebyla její poslední, ale suchá do Anína také nedojela. Všichni jsme se svorně shodli, že příští rok to dáme znovu.

Info: Stav vody na Otavě v Rejnštejně byl cca 70 cm. Stav vody na Vltavě v Lenoře byl cca 80 cm. Myslím, že pro dobrou sjízdnost řeky je třeba asi 100cm.

Galerie fotek, celkem: 80

Volně přístupné Datum vytvoření29.04.2009 AutorStříbrák Počet zobrazení64114×